Haberler

Tarih: 31 Mayıs 2022

Makine Mühendisliği Bölümü Öğrencilerimizin Bitirme Projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Gelişen yüksek teknoloji, günümüzde insanoğlunun ulaştığı yeni noktalar ve bu noktalardan ihtiyaç duyulan gereksinimler birçok yeni çalışmayı beraberinde getirmiştir. Oluşan yeni gereksinimlerin karşılanabilmesi adına standartlar sürekli yükseltilmeye çalışılmaktadır.

Malzeme kalitesi de bu sürekli yükselişte önem arz eden ve iyi bir şekilde karşılanması gereken ihtiyaçlardan bir tanesidir. Bu noktada malzemelerin daha mukavim ve hafif olması beraberinde üretimde kar marjlarını dengelemesi adına düşük maliyetli ve kullanıma uygun olması büyük bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden Ferhat BAYRAM, Furkan KANATÇI, İrem KAYA ve Nebi Resul ERKAN’ın Dr. Öğretim Üyesi Uğur KEMİKLİOĞLU danışmanlığında gerçekleştirdikleri “Sihirli Kare Yöntemiyle Üretilen Kompozitlerin Kayma Dayanımlarının Tespiti” başlıklı bitirme tezi TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında kabul edilmiştir.

Bu çalışmada Sihirli Kare yöntemi referans alınarak malzeme üretiminde mukavemet yönünden daha dayanıklı, hafif ve üretim noktasında maliyet tasarrufu hedeflenen bir malzemenin üretilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yapılan bu çalışma neticesinde Sihirli Kare yöntemiyle, halihazırda kompozitlerde kullanılan çeşitli takviye elemanlarından muadil plakalar oluşturulabilecektir. Bu da ihtiyaca yönelik birçok sanayi alanında kullanılmasına imkân sağlayacaktır.