Dersler

Araştırmanın Aşamaları, Araştırma Sorusu ve Hipotezi, Araştırma Tasarımı, Araştırma Konusu Seçimi, Sosyal Araştırmalarda Etik, Veri Türleri, Veri Toplama Yöntemleri, Örnekleme Yöntemlerinin Analizi, Nitel Araştırma Yöntemleri, Anket, Gözlem ve Mülakat, Nicel Araştırma Yöntemlerinin Analizi, Anket, Araştırma Sonuçlarını Raporlama, Yorumlama ve Araştırmayı Değerlendirme.

Finans fonksiyonu ve finans yöneticisi; finansal çevre; finansal analiz; finansal planlama ve kontrol; risk getiri ilişkileri; paranın zaman değeri; tahvil ve hisse değerleme, işletme sermayesi yönetimi; nakit, alacak ve stok yönetimi; kısa dönem borçlanma; sermaye bütçelemesi; proje nakit akış analizi; riskli projeler için sermaye bütçelemesi; sermaye maliyeti; sermaye yapısı; kar payı; uzun dönemli finansman; hisse senedi arzı ve yatırım bankacılığı; uzun vadeli borçlanma; finansal sıkıntı, iflas ve yeniden yapılanma; uluslararası finansa giriş.

Bankanın Kuruluş amacı, banka Hizmetleri arasında yer alan ürünler, bankanın sağladığı kaynakların kullanıma dönüşmesi, çeşitleri, müşterilere sağlanması, bankanın karlılığı ve gelir gider kalemleri, bankacılıkta önemli yeri olan diğer işlem ve kavramlar.

Finansal varlıklar; finansal piyasalar, küreselleşme ve türev piyasalar, finansal aracılar ve piyasalardaki yeni gelişmeler, mevduat kabul eden kuruluşlar; merkez bankacılığı ve para politikası; sigorta şirketleri; yatırım şirketleri ve emeklilik fonları; menkul değer fiyatlarının ve faiz oranlarının belirlenmesi; faiz oranlarının genel düzeyi ve yapısı; birincil ve ikincil piyasaların yapısı ve işleyişi; kamu menkul değerler pazarı; özel tahvil piyasası; hisse senedi piyasaları; vadeli piyasalar; opsiyon piyasaları; swap piyasaları.

Araştırma yöntemleri ile ilgili bu ders öğrencilere yüksek lisans tezlerini yazarken yapacakları araştırmalarda gerekli olan çeşitli araçları tanıtmaktadır. Niceliksel analiz; veri analizi; verilerin işlenmesi ve yorumlanması gibi konular ele alınmaktadır. Seminer dersi tez yazmak isteyen öğrencilere konu seçenekleri sunmaktadır ve ilgili konularda onlara bir dizi seminerle destek olmaktadır.

Bir öğretim üyesinin danışmanlığında öğrencinin bilimsel araştırma yaparak yeni bilgiler edinme ve bu bilgileri değerlendirip yorumlayabilme; yazma yeteneğini ölçmeyi amaçlar. Tezin bir jüri önünde savunulması gerekmektedir.

Bir öğretim üyesinin danışmanlığında öğrencinin bilimsel araştırma yaparak yeni bilgiler edinme ve bu bilgileri değerlendirip yorumlayabilme; yazma yeteneğini ölçmeyi amaçlar. Tezin bir jüri önünde savunulması gerekmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisans Programında bulunan öğrencilerin mezuniyet öncesi yapmaları gereken bir araştırma çalışmasıdır. Öğrencinin; bir öğretim üyesi gözetiminde kendi ilgi alanında bir konuyu araştırması ve rapor halinde yazması gerekmektedir.

Bankalarda kredi yönetimi ve işlevleri, firmaların kredilendirmesinde değişen çevre koşulları, veri kaynakları, bilgilerin değerlendirilmesi, göstergelerin düzenlenmesi, işletme verilerinin analizi, nakit akışı ve fon akım, rasyolar, kredilendirme süreci, limitlerin belirlenmesi, kredilendirme süreci, limitlerin belirlenmesi, kriz dönemlerinde kredi yönetimi, rekabet koşullarında banka-müşteri ilişkileri açısından kredi fiyatlandırması, müşteriyi tanıma, kredilendirme sürecinde müşteriye danışmanlık kredilerin fiyatlandırılması, kredilendirme sonrası banka müşteri ilişkileri kredi riskinin çeşitlendirme yoluyla dağıtılması.

Milli Gelir, İşsizlik, Enflasyon, Döviz Kuru, Parasal ve Mali Büyüklükler, Cari Denge, Dış Ticaret Hadleri, Borç, Finansal Büyüklükler, Yoksulluk, Gelir Dağılımı değişkenleri ve aralarındaki ilişkilerin incelenmesi ve para politikalarının ve mali politikaların makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisinin analizi.

Finansal tablolar, bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, karşılaştırmalı tablolar analizi (yatay analiz), yüzde yöntemi ile analiz (dikey yüzdeler analizi), trend (eğilim yüzdeleri) analizi, oran analizi, fon akış analizleri ve fon akım tabloları, enflasyona göre mali tabloların düzeltilmesi.

Hizmet pazarlamasının konusu, kapsamı, gelişimi ve modern pazarlama yönetimi; Finansal kurumlarda pazarlama sistemi, finansal kurumlarda pazarlama etkinliklerini etkileyen mikro ve makro dış çevre etmenleri ile işletme içi etmenler, stratejik pazarlama, bankacılıkta pazarlama bilgi sistemi ve pazarlama araştırması, kredi çalışmaları açısından şube organizasyonu, pazar bölümlendirme, hedef pazar seçimi ve talep tahminleri, tüketici pazarları, tüketici davranışları, pazarlama karması, kişisel satış, reklam, satış geliştirme, tutundurma, iletişim teknikleri.

Fintek, finansal teknolojilerin bugünü ve geleceği, finansal teknolojilerde ödeme sistemleri, mobil ödemenin yeri, risk yönetimi, düzenlemeler, bilgi güvenliği, diğer bilişim sistemleriyle finansal teknolojilerin ilişkisi, fintek piyasasındaki fırsatlar ve kısıtlar.

Sermaye piyasası hukukunun temel kavramları, sermaye piyasası kurumunun görev ve yetkileri, halka açık anonim ortaklıklar ve türleri, kayıtlı sermaye sistemi ve yönetim kurulunun yetkileri, birikimli oy, çağrı yoluyla vekâlet toplanması, kamunun aydınlatılması, banka işlem ve sözleşmeleri ile bankalar tarafından kullanılan ödeme şekillerini, bankaların işlemleri dolayısıyla doğabilecek hukuki sorumluluklarını, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun yapısı, işleyişi ve yetkileri.

Bu ders yöneticilerin kararlarını verirken mikroiktisadi bakış açısını nasıl kullandıkları konusunda teorik altyapı vermeyi amaçlar.Ekonomik teorinin kullanımı, iş dünyasında karar almada ekonometri ve matematiksel ekonomi; talep, üretim ve maliyetler, farklı piyasa yapılarında fiyatlama; risk ve belirsizlik altında karar alma; sermaye bütçelemesi.

Basit doğrusal regresyon modeli, EKK ve varsayımları, Hipotez testleri, Güven aralıkları, EKK tahmincisinde sapma sebepleri ve çözümleri, Çoklu Regresyon modeli, Hipotez testleri, Güven aralıkları, Uyumun iyiliği ölçütleri, Kukla değişkenler, Homoskedastisite, Heteroskedastisite, Çoklu doğrusal bağlanım, Otokorelasyon, Doğrusal olmayan regresyon modelleri, Probit ve Logit Modelleri, Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Modeli, Zaman serileri, Durağanlık testleri, Yapısal Kırılma Testleri, Granger Nedensellik Testleri, Vektör Otoregresif Modelleri, Ko-integrasyon testleri, Vektör Hata Düzeltme Modeli, Panel Veri Analiz Yöntemleri.

Devlet harcamaları ve vergiler, optimal vergi politikası teorisi, dinamik maliye politikası, denge ve büyüme. Milli gelir, devlet harcaması ve dengeli bütçe çarpanı. Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde Fayda- Maliyet analizi teori ve uygulaması ve benzer teknikler. Özel ve Kamu yatırım kararları arsındaki farklılaşmanın kaynakları. Bütçe açığı ve enflasyon, bütçe açığını finanse etmenin yolları. Özelleştirme, İç ve dış borçlar.

Beklenen getiri ve risk; menkul değerler ve menkul değer piyasaları; finansal enformasyon kaynakları; piyasa endeksleri; menkul değer fiyatlarını belirleyen etkenler; portföy çeşitlendirmesi; finansal varlıkları fiyatlandırma modeli; bono fiyatlandırması; getiri eğrisi; faiz oranı riski; tek endeksli piyasa modeli, hisse senetlerinde fiyat hareketleri ve teknik analiz; temel analiz; portföy seçimi; yatırım performansı değerlendirmesi; türevler.

Bankacı-müşteri ilişkileri; perakende bankacılığı; birikimlerin fiyatlandırılması; ücretli hizmetler; kurumsal bankacılık; genel değerlendirme kriterleri; kredi ölçme; konsorsiyum finansmanı ve sendikasyon kredileri; uluslararası projelerin finansmanı; bankalarda kredi derecelendirme modelleri; borç fiyatlandırması; kredi verilmesi ve gözlemlenmesi; uluslararası perspektif; vak'a çalışmaları ve güncel gelişmeler.

Çokuluslu şirketler ve uluslararası finansal yönetimin önemi; uluslararası para sistemi; ödemeler dengesi; döviz piyasaları; vadeli döviz piyasaları ve opsiyon piyasaları; uluslararası finansta temel parite koşulları; döviz riski pozisyonu ve döviz riski; döviz riski yönetimi; döviz kuru tahmini; uluslararası para ve sermaye piyasaları; uluslararası bankacılık; faiz oranı ve para swapları; uluslararası ticaretin finansmanı; doğrudan dış yatırım; çokuluslu sermaye bütçelemesi; uluslararası işletme sermayesi yönetimi.

Fiyat volatilitesi, finansal riskten korunma ve finans mühendisliği kavramı; risk profili, riskin azaltılması; kısa ve uzun pozisyonların korunması; vadeli sözleşmelerle korunma; swap sözleşmeleri ile korunma; opsiyon sözleşmeleri ile korunma; opsiyon fiyatlama modelleri; türev varlıkların yaratıcı kullanımı, matematik, istatistik ve çalışma sayfası uygulamaları

Regresyon analizi, katsayıların anlamlılığının testi, çoklu doğrusal olan ve olamayan regresyon modelleri, değişen varyans, otokorelasyon varsayımlarının testi ve bu sorunlar olduğunda kullanılan tahmin yöntemleri, çoklu doğrusal bağımlılık, trendi modellemek, zaman serisinde durağanlık, ko-integrasyon, mevsimselliğin modellenmesi, birim kök testleri, stokastik trend, ARIMA modelleri, volatilite ölçme modelleri, ARCH ve GARCH modelleri.

Sermaye Piyasası Hukukunun Genel Esasları, hisse senetlerinin veya borçlanma araçlarının şirketler tarafından ihracı, halka arz, varlığa dayalı menkul kıymet, oydan yoksun hisse senedi ve hisse senedi ile değiştirilebilir tahvil ihracı, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, yatırım ortaklıklarının ve yatırım fonlarının menkul kıymet ihraçlar ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun Yapısı ve Görevleri oluşturmaktadır.