Dersler

Matematik kavramlar: Lineer uzaylar ve dönüsümler, normlu uzaylar, yakinsama, adi diferansiyel denklemlerde çözümlerin varligi ve tekligi. Sistem tanimi; durum-geçis ve çikis bagintilari. Zamanla degisen lineer sistemler: durum-geçis matrisi, sifir-durum ve sifir-giris yanitlari, birim dürtü yaniti. Zamanla degismeyen lineer sistemler: matrisin üsteli, matris fonksiyonlari, kanonik yapilar, matris transfer fonksiyonu. Yönetilebilirlik, gözlenebilirlik, karalilik tanimlari ve kriterleri. Gerçekleme, minimal gerçekleme problemleri ve yöntemleri. Durum ve çikis geri-beslemesiyle özdeger yerlestirme. Tam ve indirgenmis mertebeden gözleyici tasarimi.

Zorunlu Ders

Enformasyon ölçüsü: entropi, özellikleri, ortak ve kosullu entropi. Gürültüsüz kodlama teknigi: tek ve/veya ani olarak çözülebilir kodlar, Kraft esitsizligi, gürültüsüz kodlama teoremi, Huffman kodlari, Lempel-Ziv algoritmasi. Ayrik kanal modelleri: ayrik belleksiz kanal, kanal kapasitesi ve hesaplama yöntemleri. Kod çözme teknikleri: optimum ve maksimum olabilirlikli kod çözme. Gürültülü ortam için kodlama teoremi. Hata düzeltme kodlari: lineer blok kodlar, üreten matris ve eslik denetim matrisi, Hamming, çevrimsel, BCH ve benzer kodlar. Kodlayici ve kod çözücü yapilari.

Zorunlu Ders

Olasilik teorisi, rastlanti degiskenleri ve dizileri, yakinsama. Rastlanti süreçleri: korelasyon ve güç spektrumu, duraganlik, rastlantisal girisli lineer sistemler, ikinci mertebeden süreçler; rastlantisal süreklilik, türetme ve entegral alma; Gauss, Poisson, Markow, Wiener süreçleri; ortogonal açinimlar, en küçük ortalama karesel hata.

Zorunlu Ders

Kayan nokta aritmetigi, dogru hane ve dogru ondalik sayisi. Lineer direnç devrelerinin analizi: denklemlerin yazilmasi ve çözülmesi, islem sayisi, hata sinirlari. Lineer olmayan direnç devrelerinin analizi: denklemlerin yazilmasi ve çözülmesi, yakinsama hizi, devre elemanlarinin ayrik modelleri. Zamanla degisen lineer devrelerin çözümleri. Lineer olmayan dinamik devrelerin analizi: durum denklemlerinin yazilmasi, sayisal çözümü ve yöntemlerin karsilastirilmasi. Devrelerin ayrik esdegeri. Yakinsama, kasik (stiff) denklemlerin çözümü, çok-adimli algoritmalar.

Zorunlu Ders

Karmasik düzlem ve üzerine tanimlanmis fonksiyonlar. Türev alma ve analitik fonksiyonlar. Tekil noktalar ve rezidüler. Analitik süreklilik. Kontur entegrali. Cauchy formülü. Taylor ve Laurent serileri. Konform dönüsüm ve uygulamalari.

Zorunlu Ders

Rastlanti süreçleri: korelasyon fonksiyonu ve duragan süreçlerin güç yogunluk spektrumu. Gürültü modelleri, Gauss ve Poisson süreçleri. AR, MA, ARMA modelleri. Isaret deteksiyonu, optimum dogrusal süzgeçler, Wiener ve Kalman süzgeçleri, Levinson ve Schür algoritmalari. En küçük kareler süzgeçlemesi. Isaret modellemesi ve parametrik spektral kestirim. Modülasyon teorisi ve sistem analizi.

Zorunlu Ders

s-tanim bölgesinde çevre ve dügüm denklemleri, durum denklemleri, Tellegen teoremi, kesin pozitif karesel yapilar. Emmitans ve transfer fonksiyonlarinin gerçeklestirilmesi: transmisyon sifirlari. Aktif devre sentezi, bazi klasik devre yapilari, isaret alis grafikleri ile gerçekleme yöntemleri. Süzgeç karakteristikleri ve yaklasiklik teknikleri. Duyarlik ve tolerans analizi.

Zorunlu Ders

Bazi dinamik sistem kavramlari: çözümlerin varligi ve tekligi, denge durumlari ve siniflanmalari. 2-boyutlu sistemler; limit döngüler için Poincaré-Bendixon teorisi. Liapunov anlaminda kararlilik tanimi; lineer ve lineer olmayan sistemlere uygulanmasi, geri beslemeli sistemler. Giris-çikis kararliligi: tanimlar, kararlilik testi için frekans yaniti kriterleri. Yapay sinir aglarinda kararlilik.

Zorunlu Ders

Matris denklemlerin sayisal çözümü ve özdeger problemi. Momentler yöntemi. Sonlu eleman ve sonlu fark yöntemleri. Küçük degisimler yöntemi. Spektral yaklasim. Bu yöntemlerin, anten ve saçilma problemlerinin çözümlerine, pasif mikrodalga elemanlarinin analizine uygulanmasi.

Seçmeli Ders

Modelleme kavrami. Diyot ve BJT modelleri: statik ve dinamik parametreler. SPICE, Ebers-Moll EM1, EM2, EM3 Gummel-Poon modelleri. Gelistirilmis EM, JFET, MOSFET modelleri: SPICE Düzey-1, Düzey-2, Düzey-3, Düzey-4 modelleri. Op-Amp., OTA, CC, analog çarpma devresi makromodelleri. Güç elektronigi elemanlari modellenmesi. Model parametrelerinin ölçülmesi. BSIM3 ile MOSFET modellenmesine giris.

Seçmeli Ders

Yüksek Frekans (YF) kuvvetlendiricilerinin küçük/büyük isaret modelleri. YF osilatörleri. YF kuvvetlendiricilerinde gürültü. YF amplifikatörleri. Mikroserit ve stripline teknikleri. Tranzistor, amplifikatör ölçüm teknikleri. Bilgisayar destekli amplifikatör tasarimi. Faz detektörleri, faz-kilitlenmeli çevrim (PLL). Gerilim-kontrollü osilatörler (VCO). PLL'li frekans üreteçleri.

Seçmeli Ders

NMOS ve CMOS prosesler. Tranzistor devre modeli. Temel ve gelismis akim aynalari, islemsel kuvvetlendiriciler. Karsilastiricilar. Gürültü analizi ve modellenmesi. Örnekle ve tut devreleri. Referans gerilimi üreteci ve translineer devreler. Geçis iletkenligi kuvvetlendiricisi (OTA). Akim tasiyicilar (CC). Sürekli-zaman ve anahtarli C süzgeçleri. A/D ve D/A dönüstürücüler. Faz kilitlemeli çevrimler (PLL).

Seçmeli Ders

CMOS devrelere giris: teorisi, süreci ve teknolojisi. Devre özellikleri ve davranis kestirimi. CMOS devreler ve lojik tasarim. Iletim-kapisi ve diferansiyel CMOS lojik tasarim. Yariiletken bellekler. Düsük güçlü CMOS lojik devreler. BICMOS, GaAS sayisal devreler. Kirmik giris-çikis devreleri. Karma tüm-devre tasarimina genel bakis. DA ve parametrik ölçümler, ölçüm dogrulugu.

Seçmeli Ders

 

Faz denetimli dogrultucu/evirici/kirpici devreler. DC/DC dönüstürücüler, yüksek frekans eviricileri ve elektromekanik hizi sürücü denetim sistemleri. Harmonikler ve süzgeçler. Yari iletken güç elemanlarinin özegrileri: diyot, bipolar ve alan etkili tranzistorlar, IGBT ve tristor; modelleme, analiz ve denetim teknikleri. Manyetik devreler. Endüstriyel sistemlerde sürücü motor denetim uygulamalari. Enerji dönüsümleri. YGDA iletimi.

Seçmeli Ders

Fourier, çift ve tek yanli Laplace dönüsümleri, uygulamalari. Kovarians, yogunluk fonksiyonlarinin ve spektral yogunlugun hesabi. Lineer olmayan sistemlerde isaret/gürültü orani. Örnekleme ve enterpolasyon. Langevin, Fokker-Planck ve Boltzmann denklemleri. Isaret ve gürültüyle genlik, frekans ve faz modülasyonu. Saptama olasiliklari. En iyi kestirici. Saptanabilen en küçük isaret. Neyman-Pearson ve ideal gözleyici saptama algoritmalari. Çok alternatifli saptama algoritmalari ve performans ölçüleri.

Seçmeli Ders

Temel bantta darbe iletimi, sayisal modülasyon. Lineer modülasyon türleri: BPSK, DPSK, QPSK. Sabit zarfli modülasyon teknikleri: BFSK, MSK,GMSK. Karma Lineer ve sabit zarfli modülasyon teknikleri: MPSK, QAM, MFSK. Yayilmis spektrum modülasyon teknikleri: DS-SS, FH-SS. Esitleyiciler. Tasiyici ve bit senkronizasyonu.

Seçmeli Ders

RF ve uydularda yayilimin özellikleri. Iletim ortamlari. RF, mikrodalga ve uydu antenleri. Kanal modelleme ve haberlesme link analizi. Temel bant isaretleri, modülasyon ve kodlama. Sistem örnekleri: hücresel, radyolink, yes bulma (GPS), ve uydu sistemleri. Gezgin uydu haberlesmesi. Yazilim teknikleri; uydu haberlesme sistemlerinin modellenmesi ve simülasyonu.

Seçmeli Ders

Kanal modelleri ve kapasitesi. Modülasyon ve klasik kodlama/kod çözme teknikleri. Çok düzeyli kodlama, çok asamali kod çözme. Sirali kodlar. Yumusak kararla kod çözme algoritmalari: MAP, Log-MAP, SOVA. Paralel sirali ( turbo) kodlar. Yinelemeli kod çözme. Serpistiriciler. Kod tasarimi ve hata analizi, EXIT diyagramlari. Turbo türü kodlar. Seri/paralel/karma sirali kodlar, uygulamalari. Bant-genislikli ve güç verimlilikli sirali kodlama. Düsük yogunluklu eslik denetim kodlari. Mesaj aktarma algoritmalari. Seri ve paralel sirali uzay-zaman kodlari. Çok girisli-çok çikisli kanallarda kodlama. Sönümlemeli kanallar için kodlama ve optimum alici tasarimi. Dik frekans bölmeli çogullama (ODFM). Frekans seçici sönümlemeli kanallarda isaretlesme. Yayilmis spektrumlu iletisim.

Seçmeli Ders

Gürültü çesitleri: isil, saçma, yeniden birlesme, alçak frekans 1/f, kisa vb. gürültüler, kaynak gürültüsü olusturma. Alçak frekans gürültüsü ve minimum frekans: rastlantimsi gürültü üreteçleri. Lineer sistemlerde gürültü: isaret/gürültü orani, gürültü sicakligi. RF, mikrodalga, osilatör, kuvvetlendirici, frekans çogullayici/bölücü vb. gürültü süreçleri. Devrelerin gürültü özellikleri, Sayisal sistemlerde gürültü.

Seçmeli Ders

Spektral kestirim problemi. Parametrik olmayan yöntemler: korelogram, periodogram ve istatistiksel özellikleri. Rasyonel spektrumlar için parametrik yöntemler: mertebe yinelemeli çözümler ve durum uzayi denklemleri. Dogrusal spektrumlar için parametrik yöntemler. Veri toplama sorunu ve sensör özellikleri. Isaret islemede istatistiksel gereçler. Akilli isaret isleme: karatahta mimarileri ve bilgi tabanli isaret isleme.

Seçmeli Ders

Film ve video kavramlari: eksik veri, gürültü, resmin kararsizligi ve kirpismasi, uzaktan çekim etkileri. Resmin sayisallastirilmasi ve kodlanmasi. Video görüntülerin analizi, hareket kestirimi. Görüntü dizilerinin modellenmesi ve kestirimi. Video görüntü süzme ve sikistirma. Cisim parçalama ve interaktif video isleme için izleme. Resim dizisi iyilestirilmesi. Video-kod standartlari: MPEG-2, MPEB-4 vb.

Seçmeli Ders

Aktif uzaktan algilamayla ilgili elektromanyetik temeller. Isinim kurallari. Pasif uzaktan algilama sistemleri: optik, kizli ötesi algilayicilar ve mikrodalga radyo ölçüm sistemleri. Aktif uzaktan algilama sistemleri: Radar temelleri ve saçilma. Mikrodalga görüntüleme radarlari, SAR ve ISAR veri toplama, isleme ve degerlendirme. Veri birlestirme ve siniflama. Jeolojik (Stratigrafi, yapi), bitki örtüsü (tarim, orman, çevre), sehircilik ve arazi kullanimi, bölgesel incelemeler, Landsat/Mosaic kullanimi gibi uygulamalardan örnekler.

Seçmeli Ders

Mikroislemci tabanli donanim ve yazilim sistemleri. Elektronik, kontrol ve haberlesmede kullanilan sistemlerin tasarimina yönelik seçilmis konular. Orta/büyük boyutlu mikroislemci sistem tasarimi. Çok islemcili sistem tasarimi. Yazilim mühendisligi yöntemleri. Tutarlilik, esleme, kontrolün gergisi. Yazilim tasariminda yeni yaklasimlar. Yazilimin denenmesi, gerçeklenmesi ve bakimi. Donanim-yazilim tümlestirilmesi.

Seçmeli Ders

Bu derste ögrenciler Elektronik ve Haberlesme Mühendisligi'nin güncel konularinda uygulamaya yönelik bir proje hazirlayacaklardir. Programda ögrenilen kavram ve metotlar uygulanarak bir arastirma/gelistirme sorunu ele alinarak, konu etrafinda arastirma yapilacak ve probleme bir çözüm üretilecektir.

Zorunlu Ders

Yüksek lisans ögrencilerinin grup halinde veya tek basina Elektronik haberlesme Mühendisligi bilim dallarindaki güncel konulardan birinde yapilan son yayinlari inceleyerek seminer halinde sunarlar. Seminerler ögrencinin tez konusu ile ilgili konulardan seçilir. Her ögrencinin bir yariyilda iki seminer raporu ve bir sunum hazirlamalari gerekir.

Zorunlu Ders

Ögrenciler tez danismaninin yönetiminde güncel bir konuda arastirma yaparak bir tez hazirlayacaklardir. Tez çalismasi EHM dalindaki tekniklerin uygulamasini, gelistirilmesini içererek ya da yeni bulgular elde ederek orijinal bir katkida bulunmalidir. Ögrenciler tezlerini Enstitü Yönetim kurulu'nun atayacagi bir jüri önünde savunmak zorundadirlar.

Zorunlu Ders

Yapay Sinir Ağlarına Giriş, Yapay Sinir Hücresi, Yapay Sinir Ağlarının Yapısı ve Temel Elemanları, Yapay Sinir Ağı Araçları (Matlab, JOONE, …),Makine Öğrenmesi, Öğreticili, Destekleyici ve Öğreticisiz Öğrenme, Tek Katmanlı Algılayıcılar, Çok Katmanlı Algılayıcılar (MLP),Diğer Yapay Sinir Ağı Modelleri (LVQ, SOM, ART, …),Yapay Sinir Ağlarının Uygulama Alanları, Nesne Tanıma, Bulanık Mantık, Genetik Algoritmalar

Duyarlıklar: bağıl, yarı-bağıl, mutlak duyarlıklar. Tek ve çok-parametreli duyarlıklar. Transfer, genlik ve faz fonksiyonu duyarlıkları. Duyarlıklar arasındaki bağıntılar. Duyarlıkların bulunması: İşaret-akış diyagramı, dönüş farkı ve ek devre yöntemleri. Toleranslar ve optimum toleranslar. Duyarlık ölçüleri. Duyarlıkların en aza indirgenmesi.

Analog filtrelerin türlerini, kullanım alanlarını, temel analiz ve tasarım yöntemlerini kavrayıp bunları teorik ve pratik uygulamalarda kullanabilme yeteneğinin kazanılması.

Bu dersin amacı; elektriksel güçsistemlerinde kalite uygulamalarını teorilerini göstermektir. Endüstrideki güç kalitesi problemlerinin yarattığı etkilerve elektrik-elektronik mühendisliğinde kullanılan araçlar üzerindeki etkileri incelemektir.

Küçük geometrili MOSFET’ler. MOS eviricilerin DC ve konum değiştirme özelliklerinin gözden geçirilmesi ve evirici tasarımı. Kombinezonsal MOS devreler, CMOS NAND ve NOR kapıların tasarımı, geçiş lojiği ilkeleri, çift kararlı lojik elemanlar, Schmitt tetikleme devreleri. Senkronizasyon, senkron NMOS ve CMOS devreler ve tasarımları, Dinamik lojik. Programlanabilir lojik diziler ve yarıiletken bellekler. Sayısal MOS tümdevrelerin elektriksel özellikleri, mimarisi, tasarım yöntemleri ve örnekleri, simülasyon ve bilgisayar destekli tasarımı

Giriş. Bipolar ve MOS akım aynaları. Akım-modlu devreler: Transdoğrusallık ilkesi, çarpma ve bölme devreleri, transdoğrusal çapraz-dörtlü devre, minimum ve maksimum bulan devreler, trigonometrik fonksiyon devreleri. Akım-modlu devre blokları: Akım taşıyıcılar, akım izleyicileri, akım-modlu geribesleme kuvvetlendiricileri, akım-modlu işlemsel kuvvetlendiriciler. Dinamik akım aynaları ve bazı uygulamaları. Akım-modlu devre uygulamaları: Akım integratörleri, anahtarlamalı akım süzgeçleri, akım-modlu analog/digital ve digital/analog çeviriciler (ADC, DAC), akım kopyalama devreleri ve uygulamaları.

Radarın ilk ortaya çıkışıyla beraber kara/deniz/hava savaş araçlarının tasarımında radar kesit alanının düşürülmesi konusu savunma teknolojilerinin en önemli araştırma alanlarından birisi olarak güncelliğini koruya gelmiştir. Görünmezlik teknolojileri geliştirmeye yönelik olarak yutucu malzemelerle kaplanmış saçıcı cisimlerin geometrik ve fiziksel özellikleri, hem analiz hem de sentez boyutuyla ulusların en önemli askeri sırlarının başlarında gelmektedir. Bu derste, radar kesit alanı analiz ve sentezine yönelik olarak literatürdeki çok sayıda elektromanyetik analiz teknikleri sistematik olarak incelenecek ve karşılaştırılacaktır.

Temel devre elemanları, ve hafızalı devre elemanlarını (memristör, memkapasitör ve memindüktör) tanımak.

Memristörün farklı modelleri: Matematiksel modeli, HP modeli, PSPICE modeli

Çift aktif elemanlı 4-kapılı evrensel mutator devreleri:

(CCII+ ve CF- , Adder ve Subtractor, CCII+ ve CCII-, CFOA ve CCII+, Çift DOCCII, Çift CFOA) veTek aktif elemanlı 4-kapılı evrensel mutator devreleri (FDCCII, DXCCII, AD-IC) tasarlamak

Evrensel mutatorların tek portlu uygulamaları (Lineer olmayan direnci memristöre dönüştürme uygulaması, Memristörü diğer hafızalı devre elemanlarına dönüştürme uygulaması, İndüktör Simülatör uygulaması, kapasitör çarpanı uygulaması, Frekansa bağlı negatif direnç (FDNR) simülatörün uygulaması, RC-Osilatör uygulaması) öğrenmek.

Evrensel mutatorların çift portlu uygulamaları (Transkonduktans kuvvetlendirici olarak uygulaması, Transimpedans kuvvetlendirici olarak uygulaması, Gerilim modlu çoklu girişli tekli çıkışlı (VM-MISO) evrensel süzgeç, Akım modlu tekli girişli çoklu çıkışlı (CM-SIMO) evrensel süzgeç.) öğrenmek.

Yarıiletken aygıtların üretim teknikleri hakkında temel bilgileri kazanır.

İki boyutlu ayrık sinyal ve sistemler, iki boyutlu katlama, İki boyutlu ayrık Fourier dönüşümü, z dönüşümü, hızlı Fourier dönüşümü, sonlu dürtü tepkili süzgeçler, sonsuz dürtü tepkili süzgeçler, görüntü işleme dönüşümleri, Ayrık kosinüs dönüşümü, Hadamard dönüşümü, Haar dönüşümü, Karhunen-Loeve dönüşümü, slant dönüşümü, rasgele süreçler, temel görüntü işleme yaklaşımları.

Bu ders, Maxwell Denklemleri, sınır koşulları, elektromanyetiğin temel kuramları, vektör, skalar ve Hertz potansiyeller, ortamların belirleyici parametreler (dielektrik sabiti, manyetik geçirgenlik ve iletkenlik) üzerinden sınıflandırılması, Yüksüz ortamda dalga denkleminin çözümü, yansıma, kırılma ve dağıtma, Karmaşık Dalgalar, tektür olmayan ortamlarda dalgalara giriş, Kılavuz yapılarda dalga denklemi çözümü, iletken ve yalıtkan dalga kılavuzları, yönbağımlı ortamlarda manyetoplazma ve ferritler özel örnekleriyle dalga denklemi çözümleri konularını içerir. 

Elektromanyetik Uyumluluğa (EMU) giriş, Elektromanyetik (EM) alan kuramını hatırlatılması, Elektromanyetik girişim (EMI) kaynakları, Elektrostatik boşalma, Ekranlama kuramı ve uygulamaları, Topraklama, Kablolama, EMI Filtreleri, EMU düzenlemeleri ve testleri, Frekans planlaması.