Dersler

Malzemeler ve özellikleri. Atomik bağlar ve düzenleri. Kristal ve kristal olmayan malzemelerin özellikleri. Yapısal bozukluklar. Atomun hareketi. Malzemelerin elastik, plastic ve viskoelastik deformasyonu. Denge diyagramları. Metaller ve özellikleri. Yapıdaki değişim sonucunda, malzeme özelliklerindeki değişim. Organik malzemeler ve özellikleri.

Yönetim, yöneticilik kavramları, yönetim süreci döngüsü, yönetim düşüncesinin evrimi, planlama, örgütleme, liderlik ve uyumlaştırma, denetleme ve düzeltme işlevleri konularının teknoloji yönelimli üretim ve hizmet firmalarına vurgu yapılarak aktarılması. Seçmeli

Ders, istatistiksel sonuç çıkarımı ve karar verme için istatistiksel temel sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Nokta ve aralık tahmini, hipotez testi, ki-kare analizi, doğrusal/doğrusal olmayan regresyon ve korelasyon teknikleri, çoklu regresyon ve korelasyon, varyans analizi, faktöryel deneyler, 2k faktöryel deneyler ve kesirler, parametrik olmayan istatistik, endeks sayıları ve zaman serisi analizi konularını kapsar. Etkin ve verimli dağıtım kanal yönetimi kararında kullanılan tipik ürün, fiyat ve talep tahmin yöntemleri ayrıntılı olarak tartışılacaktır. Uygulamalı tedarik zinciri problemlerinin çözümünde istatistiksel yöntemlerin kullanımı örneklerle kapsamlı olarak açıklanacaktır.

Üretim sistemlerini simülasyon ile modelleme; Karmaşık sistemlerin modellendirilmesine ilişkin kavramlar; İleri imalat özellikleri; Hücresel üretim sistemlerinde hazırlık sürelerinin, parti büyüklüklerinin modellenmesi ve incelenmesi; Montaj hatlarının ürün tipi değişiminin modellenmesi, incelenmesi; Atölye tipi üretim sistemlerinin modellenmesi ve incelenmesi; Çekme, itme tipi ve karma üretim kontrol sistemlerinin modellenmesi ve incelenmesi; Fabrika içi Malzeme Besleme Sistemlerinin Modellenmesi ve analizi; Üretim sistemindeki bakım faaliyetlerinin incelenmesi; ARENA yazılımı ortamında uygulamalar. Seçmeli.

Akıllı Etmenler; Problem çözme ve Arama: düzenli ve sezgisel arama, yerel arama ve optimizasyon; Kısıt sağlama problemleri; Oyun oynama ve rekabet ortamında arama; Mantıksal karar verme. Önerme mantığı. Birinci seviye mantık. Birinci seviye mantıkta çıkarsama; Planlama; Belirsizlik altında karar verme. Bayes kuralı. İnanç ağları. Karar vermek için inançları kullanma. İnançları öğrenme; Pekiştirmeli Öğrenme. Seçmeli.

Tam bilgili statik oyunlar, baskın strateji dengesi, Nash dengesi, karışık strateji dengesi, ardışık biçimli oyunlar, geriye doğru çözümleme, mükemmel alt oyunlar Nash dengesi, tekrarlı oyunlar, belirsizlik ve bilgi, açık artırma stratejileri ve açık artırmalar, tedarik zinciri problemleri, pazarlık, oy verme. Seçmeli.

Bu ders, bilgisayarla bütünleşik üretimin temelleri, otomasyon, endüstri 4.0, veri tabanları, endüstriyel robotik, esnek imalat sistemleri, bilgisayar destekli süreç planlama, üretim taşıma ve sistem makineleri ve sistemleri, imalatta bilgi tabanlı teknolojiler, grup teknolojileri ve hücre üretim sistemleri, tam zamanında üretim sistemleri, bilgisayar destekli planlama, internet destekli imalat, sanal imalat, e-bakım. Seçmeli.

Mühendislik faaliyetlerinde maliyet ölçümü ve kontrolü. Temel muhasebe kavramları; gelir ölçümü ve değerleme problemleri. İmalat maliyetleri kontrolü ve standart maliyet sistemleri. Sermaye yatırımı; mühendislik seçenekleri ve ekipman yenileme kararları. Zorunlu

Bu ders; Kalite kavramı ve felsefesi,Mühendislik ve kalite, TKY'nin prensipleri, TKY'nin gelişimi, TKY'nin liderleri,Liderlik prensipleri, iletişim, organizasyon, iletişim becerileri, vizyon, misyon, strateji,Kalite sistemlerinin eleman ve dokumanları, kalite maaliyeti,veri toplama, örnekleme, istatistiksel proses kontrol,istatistiksel proses kontrol (kontrol kartları: X-R, X-S),İstatistiksel proses kontrol (np, p, c, u kartları),Kalite özelliklerini tasarlama, kalite araçları (akış şeması, pareto analizi, sebep-sonuç analizi, histogram, saçılım diyagramları),kalite yönetim ve planlama araçları (afinite ilişkilendirme, ağaç, matriks, ilişki diyagramları, kritik durum analizleri),Kalite teknikleri (kıyaslama, beyin fırtınası, hedef analizi, hata modu ve etki analizi),Kalite teknikleri (kalite evleri, deneysel tasarım),Sürekli gelişim teknikleri (TKY, Kaizen),Sürekli gelişim teknikleri (6 sigma, DAMIC, SWOT, Deming çevrimi),Öğrenci sene sonu sunumları; konularını içermektedir. Seçmeli.

Ana konular arasında lojistik ağ tasarımı, depo tasarımı ve işletimi, uzun ve kısa mesafe taşımacılık sistemlerinin planlama ve yönetimi yer almaktadır. Bu alanlardaki operasyonel, taktik ve stratejik kararlara yönelik yöneylem araştırması modelleri ile bu modellerin çözümünde kullanılan yaklaşımlara ağırlık verilmektedir. Derste ayrıca bu modellerin pratikteki uygulamalarını gösteren vaka analizlerine de değinilmektedir. Seçmeli.

Ders İş Zekası, Veri Analitiği, İş zekası araçları, Karar Verme için sreadsheet modelleme dahil Karar Destek Sistemleri, Veri Ambarı ve İş Raporlama, Tahmine Dayalı Analitik ve Modelleme, Metin Analitiği, Metin Madenciliği, Duygu Analizi, Web Analitiği, Web Madencilik ve Sosyal Analitik, Sistemler, ve Web konularına üzerine genel bir bakış içerir. Seçmeli.

Örgütlerde Personel Sağlama; Etik Kurallar, İşler: Temin ve seçim: İş tanımları: Temin süreci; Mülakat ve personel seçimi. Eğitim Geliştirme: Eğitimin doğası, Eğitim ihtiyacının belirlenmesi ve yaklaşımlar, Eğitimin değerlendirilmesi. Geliştirme İhtiyaç Analizi; Yaklaşımlar; Performans ve Kariyer Yönetimi; Kariyer ve kariyer planlama; Performansın ölçümü; Performans Yönetimi Sistemi Ücret ve Ödüllendirme; Toplam Ücret; Değişken ücret ve teşvikler, Ücret Yönetimi, Çalışanlara sağlanan ek yararlar İşçi İşveren (Çalışma) İlişkileri; İş sağlığı ve iş güvenliği; Çalışan hakları; Toplu Çalışma İlişkileri Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi ile yerel insan kaynakları yönetimi faaliyetleri arasındaki farklılıkları ortaya koymak ve temel insan kaynakları işlevlerini uluslar arası açıdan ele almak. Seçmeli.

Ders yalın terminolojisini ve detaylı şekilde işlenen yalın üretim tekniklerini, gerçek uygulama örneklerini, bunun yanı sıra yalın yönetim ve endüstriyel ergonomi konularını içermektedir. Seçmeli.

Bilim tanımı ve gelişimi, bilimsel araştırma yaklaşımı, literatür analizi, araştırma tasarımı, nicel ve nitel araştırma yöntemleri, veri toplanması, başarılı sunum yapabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar, tez konusu/kendi mühendislik alanı kapsamında yapılacak sunumlar.

Bu derste öğrenciler endüstri ile birlikte çalışarak bir proje hazırlayacaklardır. Bu proje kapsamında öncelikle ilgili şirkette derslerde işlenmiş bir problem bulunacaktır. Daha sonra bu problem ile ilgili kapsamlı bir literatür araştırması yapılacaktır.

Yüksek Lisans Tezi Zorunlu

Yüksek Lisans Tezi Zorunlu

Bu ders bilimsel araştırmaların kapsamını, temellerini öğrenme, bilimsel metinleri okuma, anlama ve veri analizi yapabilme, araştırma raporu hazırlamayı ve etik konularında bilgi sahibi olmayı amaçlar. Dersin İçeriği ; Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Bilimsel Araştırma Planlanma, Planlanan Öneriyi Sunma, Sentez Makalesi Hazırlama, Makele Kritiği Yapma, Etik Kurallar

İnsan Kaynakları Yönetiminin Önemi, Kapsamı; İnsan Kaynakları Planlaması; İş Analizi ve İş Tanımları; İşgören Seçme; Eğitim Yönetimi; Kariyer Geliştirme, Performans Değerlendirme; İş Değerlemesi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi. Seçmeli.

Girişimcilik kavramı, Girişimcilik özelliklerinin değerlendirilmesi, yaratıcılık ve iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri, küçük işletmelerin çeşitleri, KOBİ’lerde yönetim, KOBİ’lerde insan kaynakları yönetimi, KOBİ’lerde halkla ilişkiler, KOBİ’lerde pazarlama, Pazar araştırma, KOBİ’lerde üretim yönetimi, KOBİ’lerde ARGE, KOBİ’lerde finansman, KOBİ’lerde muhasebe, İş planı kavramı, iş planı pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal planları içerecek şekilde değerlendirilmesi. Seçmeli.

Pazarlama kavramı, pazarlamanın önemi, mal ve hizmetlerin özellikleri, talebi etkileyen dış faktörler ve motivasyonlar, pazarlama karması, pazar dilimlendirilmesi, ürün oluşturma, fiyat, stratejik pazarlama, pazarlama teknikleri, dağıtım kanalları. Seçmeli.

E-ticaret sürecini yönetmek ,e-ticaretin gelişimi. Ağ ekonomisi ve E-ticaret, E-ticarette evreler, efsaneler ve gerçekler, E-ticaretin adımları, E-İş Modelleri, Diğer E-Ticaret Modelleri,E-Ticarette Pazarlama, Web Sitesi ve E-Hizmet Kalitesi , E-dönüşüm, Müşteri İlişkileri Yönetimi ve E-MİY, Dijital pazarlama Seçmeli.

Bir projenin planlanması ve yönetiminde prensip ve yöntemler, proje planının oluşturulması, kaynak planlaması ve çizelgeleme (PERT/CPM), projenin izlenmesi ve terminlenmesi-sunuçlandırılması. Disiplinler arası proje ekiplerinin etkin yönetiminde beceriler. Bu kapsamda teknoloji esaslı şirketlerin sorun ve ihtiyaçlarına yer verilmektedir. Seçmeli.

Mühendislik faaliyetlerinde maliyet ölçümü ve kontrolü. Temel muhasebe kavramları; gelir ölçümü ve değerleme problemleri. İmalat maliyetleri kontrolü ve standart maliyet sistemleri. Sermaye yatırımı; mühendislik seçenekleri ve ekipman yenileme kararları. Seçmeli.

Ders, istatistiksel sonuç çıkarımı ve karar verme için istatistiksel temel sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Nokta ve aralık tahmini, hipotez testi, ki-kare analizi, doğrusal/doğrusal olmayan regresyon ve korelasyon teknikleri, çoklu regresyon ve korelasyon, varyans analizi, faktöryel deneyler, 2k faktöryel deneyler ve kesirler, parametrik olmayan istatistik, endeks sayıları ve zaman serisi analizi konularını kapsar. Etkin ve verimli dağıtım kanal yönetimi kararında kullanılan tipik ürün, fiyat ve talep tahmin yöntemleri ayrıntılı olarak tartışılacaktır. Uygulamalı tedarik zinciri problemlerinin çözümünde istatistiksel yöntemlerin kullanımı örneklerle kapsamlı olarak açıklanacaktır. Seçmeli.

Kurumlarda bilginin tabiatı, bilgisayar tabanlı sistemler ve kurumların bilgi gereksinimlerini karşılayan kapsamlara giriş. Bu sistemlerin kurumlar ve kullanıcılar üzerindeki etkisi. İş ve mühendislik alanındaki çeşitli bilgisayar uygulamaları konusunda ayrıntılı tartışma. Sistem gereksinimleri ve sistem geliştirme yaşam döngüsü analizi. Süreç ve veri modelleme, ilişkisel veri analizi. Seçmeli.

ArGe yönetimi teknikleri, bütçeleme ve planlama, teknoloji yol haritaları, proje seçimi ve değerlendirmesi, yenilik yönetimi, proje portföy yönetimi, yeni ürün geliştirme. Seçmeli.

Kalite sistemleri ile dünya çapında rekabetçiliğin yetkinlikleri olan: sürat, maliyet, güvenilirlik ve yenilikçilik arasındaki ilişki; bu kapsamda ekip çalışması, değişim mühendisliği, küçülme ve teknik değişimin hayata geçirilmesi kapsamında çıkabilecek İnsan Kaynakları problemleri; Teknoloji Yönetimi kapsamında İnsan Kaynakları problemlerini tespit, teşhis ve çözmede faydalı olacak araç ve yöntemler; Ürün ve süreç geliştirmede kalite teknikleri uygulamaları, ürün geliştirmede standartlar, ürün sertifikasyonu. Seçmeli.

Teknoloji, teknoloji yönetimi, buluş ve yeniliğin tanımı; Yenilik türleri; Yenilik derecesi; Teknolojik süreksizlik; Teknolojik değişimin yeni ve mevcut işletmeler arasındaki rekabeti etkileme şekli; Statik yenilik modelleri; dinamik yenilik modelleri; Teknoloji stratejisinin hazırlanması; Teknoloji temin yöntemleri; Yenilikçi bir organizasyonu oluşturmak ve yönetmek. Seçmeli.

Pazarlamanın konusu, kapsamı ve gelişimi, modern pazarlama anlayış uygulamaları pazarlama çevresi ve önemi, pazarlamayı etkileyen çevre faktörleri, stratejik planlama, pazarlama bilgi sistemi ve pazarlama araştırması, tüketici pazarları ve tüketici davranışları, tükeci satın alma karar süreci, endüstriyel pazarlar ve endüstriyel alıcı davranışları bölümlendirme, hedef pazar seçimi stratejileri,pazarlama değerlendirmesi ve satış tahminlerini kapsamaktadır. Seçmeli.

Bilim, Teknoloji ve Toplum dersi, tarihsel bir perspektif içinde, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin toplumsal yaşamdaki etkilerini ele almayı amaçlar. İlkçağlardan günümüze kadar bilimsel bakış açısının teknolojik ürünlere neden/nasıl dönüştüğünü ve insan yaşamını ve toplumsal ilişkileri hangi yönde değiştirdiğini anlar. Seçmeli.

Ders, gereksinimlerin belirlenmesi ve tanımlanması; gereksinimlerin sunumu için kullanılan diller ve modeller; analiz ve doğrulama teknikleri ile ihtiyaç, amaç, vaka analizi konularını kapsar.
Dersler yazılım gereksinimleri mühendisliğinin temelleri ve süreçleri ile başlar. Daha sonra farklı gereksinim türleri : işlevsel gereksinimler, işlevsel olmayan gereksinimler, kalite gereksinimleri tartışılır. Gereksinimleri ortaya çıkarma, gereksinimleri belirleme ve gereksinim analizi konuları işlendikten sonra, bir çok farklı tipteki sistemler , gerçek hayat örnekleri üzerinden tartışılır.  Seçmeli.

Ürün geliştirme yaklaşımları, eş zamanlı mühendislik modelleri, X için tasarım, tasarım süreci, QFD, FMEA, Taguchi ve bilgisayar destekli diğer araçlar. Çevreye dost tasarımlar, piyasadan kalkan ürünlerin geri alımı, yeniden kullanımı, atık bertarafı ve yönetimi. Tasarımdan piyasaya hızlı prototip imalat teknolojileri. Hızlı prototip imalat sistemlerine SLA, 3D vb.gibi genel bir bakış. Tasarım ekibinin rolü ve komposizyonu, müşterinin tasarım sürecine dahil edilmesi, pazarlama, üretim, kalite, ürün maliyetlendirme, tedarikçiler, proje ekiplerinin türleri. Seçmeli.

Üretim, Üretim Sistemlerinin Özellikleri, Üretim Yönetiminin Tarihçesi; Verimlilik Kavramları (Etkinlik, Verimlilik, Etkililik); Verimlilik İyileştirme Teknikleri; Hoshin Kanri, PDCA Döngüsü; Performans göstergeleri, Dengelenmiş Puan Kartı; Veri Zarflama Analizi (VZA); Performans Yönetimi, Performans Değerlendirme Yöntemleri; İş Genişletme, İş Rotasyonu, İş Etüdü, Zaman Etüdü, Metod Etüdü; Kıyaslama, Değişim Mühendisliği, 6-sigma, Yalın Üretim, Tam Zamanında Üretim, TKY. Seçmeli.

Öğrencilerin gelişen teknolojiler kavramı ile tanışması, özelliklerini öğrenerek gelişen teknolojileri belirleyebilmesi. Öngörü ve tahmin yöntemleri, gelecek trend analizi, güncel gelişen teknolojiler. Seçmeli.

Ders içeriği, internet, e-ticaret, elektronik bankacılık, satış noktası cihazları, IoT cihazları, barkod okuyucular gibi farklı kaynaklardan elde edilen yüksek miktarda elektronik verinin anlamlandırılmasında kullanılacak yöntemlerin analizini içerir. Gruplama yöntemleri, karar ağaçları, birliktelik kuralları, korelasyon analizi, kümeleme, büyük veri konuları tartışılacaktır. Veri madenciliği ve veri tabanı pazarlaması, müşteri kaybı, üretim ortamında arıza/fire tespiti, dolandırıcılık tespiti ve kredi riski ölçümü gibi başarılı uygulamalar tartışılacaktır. Seçmeli.