Dersler

AB Hukukun Temel Özellikleri Ve Kaynakları, AB hukukunun karakteristik özellikleri, AB Türeme düzenlemeleri, Türeme düzenlemelerinin ihdasına ilişkin usul ve esaslar, Komisyonun girişim yetkisi, Hukuki tasarrufun kullanılmasın AB parlamentosu bakanlar konseyi işbirliği, Parlamento konsey işbirliğinde uyuşmazlık halleri ve uyuşmazlığın çözüm yolları, uzlaştırma komitesi ihdası ve uzlaşma komitesi kararları, yasama sürecinin tıkanması halinde sürecin yeniden başlatılması, türeme düzenlemelerinin ulusal hukukta doğrudan uygulanabilirlik kabiliyeti, Türeme düzenlemelerin doğrudan etki veya ulusal hukuka aktarılması, Avrupa Parlamentosu (Yapı, görev ve yetkileri), AB konseyi, AB adaleti divanının yapısı, AB adalet divanının yargı yetkisi, AB yargı sürecinde ön karar prosedürü.

Akademik makale, proje ve tez yazımı ile ilgili kuralları ve yaklaşımları etkin bir biçimde kullanabilmesini ve makale veya tez yazım sürecinde eleştirel yaklaşımı uygulayabilmesini amaçlar. Akademik makale, proje ve tez yazımı ile ilgili kurallar ve yaklaşımlar.

Ders anlatımı, işitsel ve görsel malzeme kullanımı, konuyla ilgili metinlerin tartışılması.

Bu ders, dünyanın farklı bölgelerindeki siyasi ve ekononomik kalkınmayı, karşılaştırmalı siyaset metodolojisi kullanarak analiz eder.

Ders, uluslararası iletişim, haber ajansları, bilgi edinme hakkı, haberciliğe uluslararası yaklaşımlar, yeni medya düzeni, küreselleşme ve etki alanı, uluslararası kuruluşların bilgi akışı ile ilgili karar ve düzenlemeleri içermektedir.

Öğrenci bu sürecin sonunda nitelikli ve özgün bir araştırma sorunsalını ele alabilecek ve bunun uygun yöntemlerle nasıl araştırılabileceğini belirleyebilecek. Alana ilişkin literatür.


Bu ders kültürün unsurlarını ve kültürler arası iletişimi etkileyen faktörleri içerir.

Ders öğrencilere kültür araştırmalarındaki çeşitli konu ve bakış açılarını tanıtırken, özellikle bu disiplindeki farklı perspektif, teori ve yöntemleri irdelemeyi amaçlamaktadır.

Bu derste enformasyon toplumu kavramına ilişkin bir girizgâhın ardından toplumsal ve ekonomik bağlam dahilinde medya-teknoloji ilişkisi incelenir. Medya teknoloji alanındaki güncel gelişmelerin değerlendirilmesiyle birlikte öğrencilere yeni medyaya ilişkin kuramsal yaklaşımlar anlatılır. Derste ayrıca etkileşim ve katılıma vurgu yapılarak medya-izleyici ilişkisinin değişen doğası irdelenir.

Öğrenci bu sürecin sonunda nitelikli ve özgün bir araştırma sorunsalını ele alabilecek ve bunun uygun yöntemlerle nasıl araştırılabileceğini belirleyebilecek. Alana ilişkin literatür.


Bu dersin amacı, farklı dış politika teorilerini analiz etmek ve karşılaştırmak, dış politika ile uluslararası politika arasındaki önemli farkları anlamak, farklı seviyelerde analiz yaparak dış politikanın işleyişini kavramaktır.

 

 
 

Karşılaştırmalı bir çerçevede Batı siyasal sistemlerinin analizi ve çalışmasını kapsar. Ders, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika demokrasileri üzerine yoğunlaşır. Bu devletleri etkileyen tarihi olayları, çağdaş konuları ve eğilimleri inceler.

 

Ana akım teoriler ve eleştirel teoriler, benzerlikler farklılıklar

 
 

Bu derste siyaset teorisinin gelişimi incelenmektedir. Eski Yunan, Roma ve Ortaçağ Avrupa ve modern Avrupa'nın klasik siyasi düşünürlerinin katkıları analiz edilmektedir. Doğal hukuk, sivil ahlak, Kilise, Devlet ve siyasal düzen gibi konular ele alınmaktadır.

 
 

Bu ders siyasi, diplomatik, sosyo-ekonomik ve uluslararası gelişmeleri ve bunların Türk dış politakası üzerindeki etkilerini tartışacaktır. Bu Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar'daki komşu ülkeler ve Rusya ile olan ilişkilerini öğrencilere anlatmayı amaçlar. Ayrıca, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa'ya yönelik politikalarını incelemektedir.

 
 

Özellikle siyasi coğrafya perspektifinde lisans öğrencilerinin dinamik yapıya sahip Uzak Doğu’daki gelişmeleri kavrayabilmelerini sağlamak.

 
 

FARKLI DEVLETLERİN DIŞ POLİTİKALARINI PRATİK VE TEORİK AÇIDAN DEĞERLENDİREREK DIŞ POLİTİKA ANALİZİNDE KULLANILAN YAKLAŞIMLARA GENİŞ BİR YELPAZEDEN BAKMAYI AMAÇLAR.

 

Uluslararası İlişkiler teorilerini ve güncel uluslararası meseleleri sinema filmleri üzerinden takip etmek ve yorumlamak.

 
 

Ders Orta çağ’ın dönüştürücü keşiflerinden başlar. Rönesans ve Reformasyon hareketleri öğretilir. Din savaşları, Atlantik Ekonomisinin İngiltere ve İspanya örneği üzerinden yükselişi, 17. Yüzyılda İngiltere ve Felemenk Cumhuriyetleri, Mutlakiyet Çağı, Aydınlanma Çağı, Fransız Devrimi, Napolyon savaşları ve Avrupa konuları öğretilir. Sanayi devriminden günümüze yaşanan olaylar öğretilir.

 
 

Ders Osmanlı Diplomasi Tarihini 1299 – 1922 tarih aralığında ele alır. Kronolojik olarak Kuruluş (1299 – 1453) Yükselme (1453 – 1683) Duraklama (1683 – 1827) Reform (1827 – 1908) ve Dağılma (1908 – 1922) evreleri diplomasi tarihi ön planda tutularak öğrenciye öğretilir.

 
 

Programın temel derslerinden birisi olan bu ders öğrencilere Uluslararası İlişkiler dilini, kavramlarını ve düşüncelerini sunar. Uluslararası İlişkilerin doğasının açıklanmasında kullanılan farklı teorik bakış açıları, ana paradigmaları ve güvenlik, ulusçuluk, egemenlik, güç ve çatışma gibi kavramları inceler.

 
 

Bu derste günümüz Orta Doğu’suna dünya politikası çerçevesinde ve ABD ve Avrupalı güçlerin bölgeyle ilgili tarihsel niyetleri bağlamında bakılması amaçlanmaktadır.

 

Proje yazımı ile; öğrencinin araştırma konusu ile ilgili akademik birikimini artırmak, teorik ve metodolojik yaklaşımları kullanarak çalışma yürütmeyi öğrenmesi amaçlanmaktadır.